Vrijdag 20 maart 2020

Mentaal gezond in tijden van corona

Iedere dag hoor je nare berichten op het nieuws. Ik heb nog nooit zo vaak het woord “ongekend” horen vallen. Van de een op andere week is er een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Een werkelijkheid waarin het sociale leven stil ligt, we massaal thuis werken en de meeste kinderen niet naar de opvang of naar school gaan. We hebben geen idee wanneer deze crisis eindigt. Hoe ga je om met deze situatie die je letterlijk “niet kent”?

De kans is aanwezig dat je hoofd zich vult met negatieve gedachten, dat zorgen je niet loslaten of dat je angstig bent. Hoe blijf je mentaal gezond in deze tijd? In deze blog vind je 4 tips waarmee je actief aan je (mentale) gezondheid werkt:

1. Mediteer
Mediteren helpt je om je aandacht te richten op het hier en nu. Je oefent in het gewaar zijn van je gedachten en emoties, als angst en verdriet. Je laat ze toe zonder er door meegesleept te worden. Het helpt je in het vinden van een rustpunt in jezelf, terwijl de wereld onrustig is. Mindfulness- meditatie heeft een bewezen effect bij depressie, pijn en verslavingen (1). Vind je het lastig om in je eentje te mediteren? Het centrum voor mindfulness begeleidt iedere avond gratis een live meditatie. Meer dan 400 mensen doen al mee. Een aanrader wat mij betreft.
 
2. Wat kan er wel?
Onze hersenen hebben van nature de neiging om zich te richten op het negatieve (2). Dit stamt nog uit de tijd dat we moesten waken of we niet aangevallen werden. Het was toen erg belangrijk om alle risico’s snel in te schatten. We moeten dus moeite doen om ons op het positieve te focussen . Zeker in deze tijd met zoveel slecht nieuws, ligt doemdenken op de loer. Bedenk daarom iedere dag voor jezelf waar je dankbaar voor bent en wat je kan doen om de dag positief door te brengen.
 
Twee suggesties:
– Deze periode geeft je de kans om echt in contact te zijn met je partner en kinderen. Geef ze een extra knuffel.
– We moeten afstand houden van anderen en daardoor op zoek naar andere manieren van contact en verbinding met familie, vrienden of buurtgenoten. Maak dankbaar gebruik van sociale media. Ga beeldbellen met je ouders, organiseer een online koffie date of borrel.
 
3. Thuis aan het werk? Markeer de overgang van “ werken” naar “thuis” zijn.
Veel mensen in niet- vitale beroepen werken op dit moment thuis. Zeker met kinderen thuis is dit een behoorlijke uitdaging. Het kan je stress geven als je je aandacht steeds moet verdelen. De psycholoog Guy Winch (3)  heeft onderzoek gedaan naar dit gepieker en kwam met een aantal oefeningen die je helpen om je werkstress achter je te laten:
 
1. Kies voor jezelf een duidelijk moment wanneer je werktijd voorbij is. Vanaf dat moment check je geen e-mails meer, zet je je werktelefoon uit en stop je ook echt met werken.
2.  Als je thuis werkt, creëer dan een duidelijke werkplek in je huis en werk alleen daar. Ga niet in de woon- of slaapkamer werken.
3.  Een andere oefening is om als je thuis gaat werken kleding te dragen die je alleen tijdens het werken draagt. Ben je klaar, kleed je dan om. Ook hiermee markeer je de overgang van werken naar thuis zijn.
 
4. Maak een ommetje
Een wandeling is goed voor ons brein. De neurowetenschapper Sam O’Hara beschrijft in zijn boek “In praise of walking” de positieve effecten van wandelen op onze mentale en fysieke gezondheid. De natuur heeft een bewezen kalmerend effect op ons brein en bevordert geluk en welzijn (4) . In de natuur bevinden zich stoffen die je immuunsysteem bevorderen, zoals phytoncides, die de ademhaling vertragen en angst verminderen en blootstelling aan mycobacteria vaccae, een bacterie die het gelukshormoon serotonine stimuleert (5). Je kunt alleen gaan als je even tijd voor jezelf nodig hebt of samen met je kinderen. Zolang je niet ziek bent, niet naar drukke gebieden gaat en voldoende afstand houdt van anderen, kun je naar buiten. Als je wandelt, richt je aandacht dan eens op de geluiden die je hoort, de wind op je huid of kijk eens naar de eerste blaadjes die opkomen. Na een wandeling ben je mentaal weer opgefrist.
 
Merk je dat je wel wat hulp kunt gebruiken in deze periode?  
Als wandelcoach begeleid ik jou In de natuur om letterlijk uit je routine te stappen en een nieuwe balans op te maken. Kijk op  www.lichtrcoaching.nl/aanbod  en maak alvast een afspraak voor een kennismakingswandeling voor als deze storm is gaan liggen.
 
Ik wens iedereen een goede gezondheid, kalmte en mildheid voor jezelf en anderen toe!
 
Hartelijke groet,
Noor
Verantwoording
2. Vaish et al., 2008, p.383
3. Guy Winch, How to turn off work during free time, https://youtu.be/fc3c3OrpKSI
4. O’Hara, S., In praise of walking, The Bodley Head, Londen, 2020
5. Kuo, M., How might contact with nature promote human health? Promising mechanisms and a possible central pathway, Frontiers in psychology.

Laten we eens kennismaken

Wil je kennismaken om te kijken wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis eerste wandeling aan.

Shopping Basket